Zelf zwembad bouwen in 10 stappen


10 EENVOUDIGE STAPPEN OM ZELF UW ZWEMBAD TE BOUWEN


De zomer nadert en wat is er een betere manier om af te koelen dan een duik te nemen in je eigen zwembad? Hoewel het misschien een moeilijke taak lijkt, is het bouwen van je eigen zwembad eigenlijk een relatief eenvoudig proces als je het op kan delen in kleinere stappen. In dit artikel begeleiden we je door het proces van het bouwen van je eigen zwembad in 10 eenvoudige stappen 

doe het zelf zwembad

ZELF ZWEMBAD BOUWEN - 10  STAPPENPLAN 

Stap 1: Kies je zwembadtype:


De eerste stap bij het bouwen van je eigen zwembad is het bepalen van het type zwembad dat je wilt. Er zijn verschillende soorten zwembaden om uit te kiezen, waaronder bovengrondse zwembaden en ondergrondse zwembaden. Elk type zwembad heeft zijn voor- en nadelen, dus overweeg je opties zorgvuldig voordat je een beslissing maakt.

Stap 2: Kies de juiste grootte en vorm:


Als je hebt besloten over het type zwembad dat je wilt, is het tijd om de juiste grootte en vorm te kiezen. De grootte en vorm van je zwembad zullen afhankelijk zijn van de beschikbare ruimte in je achtertuin. Het is belangrijk om een grootte en vorm te kiezen die in verhouding staat tot je achtertuin en niet te veel ruimte inneemt.

Stap 3: Kies een locatie:


Daarna moet je een locatie kiezen voor je zwembad. Dit is best vlak gebied dat niet in de buurt van bomen komt te liggen. Je kiest best ook een plek waar het zwembad zoveel mogelijk zonlicht krijgt.

Stap 4: Doe een meldingsplicht bij de gemeente:


Voordat je kunt beginnen met het bouwen van je eigen zwembad, moet je een meldingsplicht doen bij de gemeente. In sommen gevallen is een vergunning vereist. Zorg ervoor dat je contact opneemt met de gemeente om te bepalen wat er vereist is voor het specifieke werk.

Stap 5 : uitgraven zwembad


Dit betreft het uitzetten en uitgraven van het zwembad.

Het uitgraven van het zwembad duurt meestal een halve dag. Het zwembad wordt in de lengte en breedte 1 meter verder uitgegraven.

Stap 6 : plaatsen wapeningsnetten & gieten betonvloer


De wapeningsnetten worden geplaatst op betonblokjes om een goede betondekking te bekomen. Onder de wapeningslaag plaatst men een laag plastic zodat de cementmelk niet in de grondlaag verdwijnt. Vervolgens wordt de rijke beton gegoten en de bovenkant glad afgestreken of gepolierd.

Stap 7 : plaatsen wanden zwembad


De polystyreen zwembadblokken worden op mekaar gestapeld en passen perfect.

Vervolgens worden de vertikale en horizontale wapeningen geplaatst volgens het plan.

Na het stapelen kunnen de wanden worden opgegoten met beton.

Het grote voordeel van dit systeem is dat je zowel een isolatie hebt een de binnen- en buitenkant van de wand.

De structuur bekisting krijgt een frame en beton / warmte isolatie van het bad. Dit zal een calorische warmtewinst bieden van enkele graden voor een langer zwemseizoen.

Stap 8 : liner plaatsen in het zwembad


Vervolgens wordt een kwalitatieve liner , dikte 1.5 mm terplaatse gelast in het zwembad .

Stap 9 : aansluiten filterinstallatie 

De filterinstallatie bestaat uit een filter met glasparels , eventueel aangevuld met een automatische dosering.

Alles is éénvoudig te verlijmen met pvc stukken.


Stap 10 : zwembad vullen en genieten 

Daarna rest ons nog het zwembad op te vullen en te genieten....


doe het zelf zwembad
doe het zelf zwembad
doe het zelf zwembad
doe het zelf zwembad
doe het zelf zwembad
doe het zelf zwembad

Zelf zwembad bouwen

Klantenreferenties

 

Familie Eric L. te Geetbets :


Na enkele firma’s uit de buurt te hebben gecontacteerd kocht ik bij PSC omdat hun prijzen zéér concurrentieel zijn en de materialen van een kwalitatief niveau. Ook de voorafgaande telefonische contacten waren erg professioneel.

We kregen ook 10% korting wat handig meegenomen is.

Het bouwplan en de technische handleiding zijn een groot voordeel voor ons want we hadden nog nooit een zwembad gebouwd. De zaakvoerder kwam ook ter plaatse om alle onderdelen samen eens te overlopen naar inbouw in de kuip en opbouw van de filterinstallatie. Ook achteraf konden we steeds bij hen terecht bij vragen.

Kortom we zijn zeer tevreden en zouden het iedereen aanraden.


doe het zelf zwembad

Familie Christophe R. te Helkijn :

 

Wij hadden vroeger reeds een zwembad laten bouwen maar door onze verhuis naar een andere woning begon het zwembadverhaal opnieuw te kriebelen. We hadden toen best wel wat geld uitgegeven om het zwembad te laten bouwen en waren benieuwd wat we konden uitsparen met een zelfbouwpakket. Bij de eindafrekening blijkt dit een besparing van meer dan de helft ten opzichte van de prijs bij een zwembadaannemer.

Om het verwarmingsverbruik drastisch te laten dalen hebben we gekozen voor een polycarbonaat SOLAR rolluik weggewerkt onder een plage, en in combinatie met de isolerende polystyreenblokken hebben we een goede watertempratuur zonder dat de warmtepomp veel op staat.

Een aanrader voor wie een bouwkundig zwembad wenst aan te leggen op een  budgetvriendelijke manier.

doe het zelf zwembad


Familie Johan N. uit Steenokkerzeel  :

 

Wij hadden eerder een contract afgesloten met een zwembadaannemer die de put kwam graven en verder niks meer van zich liet horen.  Na veel moeizame telefonische contacten met die aannemer hebben we dan besloten om het zwembad zelf verder te bouwen en kwamen we bij de Pool-Supply-company terecht. Met hulp van enkele handige familieleden en de deskundige uitleg van de zaakvoerder hebben we best wel een mooi resultaat neergezet. Ik kon ook steeds rekenen op de technische uitleg van de zaakvoerder, hetzij telefonisch, per mail en kwam ook terplaatse.

Ook de liner bekleding werd vakkundig door hun aannemer geplaatst.

Zeker een top samenwerking !doe het zelf zwembad